Сезирана е и прокуратурата

Съмнения за нови разрушени дюни - този път край устието на Камчия. Сигналът е на природозащитници, а държавата вече разпореди проверка.

Природозащитници сигнализираха във Facebook, че булдозери заравняват дюна край Камчия. От екоинспекцията са направили проверка и са установили, че действително тежка техника е имало там и е нарушена целостта на дюната.

Опит за кражба предизвика разлив на бензин край Бургас

Сезирана е и прокуратурата. От Министерството на туризма разпоредиха проверка на случая. От екоинспекцията посочиха, че има и друго нарушение – на устието на река Камчия. Единият ръкав е блокиран с бетонови панели и багер е заринал и е прекратир съществуването на този канал.

„Веднага са предприети действия и багерът е спрян. Дадени са предписания за преустановяване на дейността. След като ние сме си заминали, дейността е продължила. Установили сме нарушителя, съставили сме му акт и сме дали предписание за възстановяване на местообитанието”, заяви Христина Генова от РИОСВ-Варна. 

Разлив на нафта замърсява реката край село Ахелой (ВИДЕО+СНИМКИ)

След проверката има предписание да бъде премахнат бента и да бъде освободено движението на реката. Проверката е осъществена на 17-ти , но бентът е все още не е премахнат.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.