Заради зачестилите нападения над хора

Масови проверки как стопаните разхождат кучетата си. Поиска ги Върховната административна прокуратура след поредица от инциденти. А вчера кучета от породата питбул нападнаха 8-годишно дете в столичния квартал "манастирски ливади".

8-годишната Деа кара колело близо до дома си, когато две кучета тръгват към нея. „Тя пищеше толкова силно. Тръгнах към нея да опитам по някакъв начин да я предпазя. Бутах ги с краката, нея я премятат, оттук , оттам , в един момент се озовахме на стената вече приклещени”, сподели пред NOVA Милена Янчева, майка на пострадалото дете.

Ухапването е по бедрото на детето. Майката на Деа е успяла да се свърже със собственика на животните. “Снощи късно стопанинът ми е писал. Прати снимки на паспортите на кучетата, всичко им е изрядно, ваксинирани са”, допълни Янчева.

Преди година жертва на агресивно куче в същия квартал става и 6-годишният Максим. Но в двора на училище.

Заради зачестилите нападения - и проверките в общините са зачестили. По настояване на Върховна административна прокуратура.  Инспекторите обикалят паркове, градинки и междублокови пространства сутрин и вечер. От началото на годината инспекторите в София са съставили 14 акта за ухапвания от кучета. Глобата за всеки от тях е 100 лева. Съставените глоби за липса на паспорт на кучето и за водене без повод са повече.„Това също е по-висока санкция от 50 лева. Много жалби и сигнали постъпват при нас. Буквално всеки ден има минимум 5-6 жалби”, обясни д-р Тихомир Пърлев от столичния инспектора.

Проверките ще продължат.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.