Случаят на 6-годишната Мими се оказва, че не е прецедент

Няма виновни за смъртта на 6-годишната Мими според здравния министър. Междувременно родители на деца с онкохематологични заболявания поставиха ултиматум на държавата и заплашиха с протест.

През Ада. Така родителите на деца с онкохематологични заболявания описват битката с рака, но и със системата. Случаят на Мими се оказва, че не е прецедент. „Проблемът е, че непрекъснато отпадат лекарства от позитивния списък и родителите с много документация трябва да отидат лично да заявят лекарство за лечението”, каза Джина Петкова.

Спешно изслушване в НС и нормативни промени след смъртта на 6-годишно дете (ОБЗОР)

Родителите на онкоболни деца неведнъж сигнализирали здравните власти за тромавите процедури, през които се минава, докато медикамента стигне до пациента.

„Лекарите ни са изправени в ситуация, в която вместо да мислят за лечението на децата, да мислят как да доставят лекарства, за цените им, за фирмите. Това е недопустимо”, коментира Джина Петкова.

Лекарите са категорични, че подобни проблеми има не само у нас. „Всъщност, има една тежка международна процедура по регистрация на някои лекарства. Това се прави, за да не се стига до използване на медикаменти, които не са разрешени”, каза Добрин Константинов от Детска хематология и откология - ИСУЛ.

Родители на деца с онкологични заболявания готови за протест

В случая с малката Мими е имало забавяне на документите, но това не я е лишило от медицинска грижа, твърди здравния министър. „Нито има вина в НЗОК, нито в болницата. Всичко, което е било възможно да се направи е направено от двете институции”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

От сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" дават срок до 10 юли за решаване на проблема. „Ако не, ние с родители, които сега лекуват децата си, или вече са ги излекували, излизаме на протест”, казва Теодора.

Ананиев: НЗОК и ИСУЛ нямат вина за фаталния край на Мими

Още четвъртък здравното министерство обеща промени, с които да се осигури по-лесен достъп на пациентите до онколекарства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.