Мадагаскар удържа хикс в дебюта си

Полузащитникът на родния шампион "Лудогорец" Абел Анисе записа името си в модерната футболна история на своята родина Мадагаскар. В дебютния мач на скромната нация в Купата на Африканските нации 29-годишния полузащитник отбеляза изобщо първия гол за родината си в турнира на Черния континент. Малгашите успяха да удържат реми 2:2 срещу Гвинея в група В, а Анисе остана на терена през всичките 90 минути, съобщава Gong.bg.

Никога преди стъпването на „Александрия Стейдиъм” Мадагаскар не се бе класирал за финалния етап на надпреварата. Затова и играчите на Никола Дюпюи дадоха всичко от себе си, за да постигнат позитивен резултат в дебюта си на такъв форум. По-сериозната индивидуална класа на Гвинея бързо пролича, като тимът на Паул Пут все пак трябваше да почака до 34-ата минута за откриването на резултата. Футболистът на "Наполи" Амаду Диавара метна удивителен пас над защитата на Мадагаскар, а вратарят Мелвин Адриен реши да излиза, за да пресрещне Сори Каба при границата на пеналта. Нападателят демонстрира фантазия и с първия си досег чукна топката над вратаря, а после я овладя и вкара на празна врата – 1:0.

До почивката Гвинея имаше още 2-3 много добри шанса за гол и после горчиво съжалява, че не се възползва от тях. От началото на второто полувреме бяха минали само 4 минути, когато настъпи мигът на Анисе. Мадагаскар спечели корнер отляво по атаката си, а защитата на Гвинея твърде елементарно остави футболистът на "Лудогорец" при близката греда. Той се извиси и стреля с глава без да гледа към вратата, а задачата му се оказа по-лесна и заради неразчетеното излизане на вратаря Али Кейта – 1:1.

Само след още 6 минути шокът за гвинейците стана пълен. Паскал Разаканантенайна наглед просто изрита топката с висока парабола към наказателното поле на противника. Защитниците се подлъгаха от играч на съперника, който беше в пасивна засада, и така изтърваха Андрия съвсем сам срещу вратаря. Нападателят чукна топката над Али Кейта – 1:2.

Този резултат принуди треньора на Гвинея да пусне в игра невъзстановения ас на "Ливърпул" Наби Кейта. Този ход даде сериозно преимущество на гвинейците в центъра на терена. В 66-ата минута статично положение пред тяхната врата се превърна в идеална възможност за контраатака. Разаканантенайна се размина с топката в централния кръг при опит да я овладее, а това позволи на Ибрахима Траоре да я получи и да тръгне сам срещу вратаря. Нападателят беше застигнат от Ромен Метанир, който опита отчаян шпагат, ала просто го препъна. Асът на Бордо Франсоа Камано беше точен от 11-те метра с изстрел в долния ляв ъгъл – 2:2.

Четири минути по-късно Траоре получи още една невероятна възможност, ала този път Мелвин Адриен спаси вратата си, избивайки топката на косъм покрай гредата.

Така на този етап Мадагаскар и Гвинея си поделиха второто място в група Б, където лидер е Нигерия след трудния успех 1:0 над друг дебютант в лицето на Бурунди. В следващия кръг Абел Анисе и компания посрещат именно Бурунди, докато Нигерия играе с Гвинея.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.