Обичаят се прави всяка година на Еньовден

Малки момичета обличат бели рокли като булки в Асеновград. Възрастта им започва от 8-9 месеца и стига до 7-8 години. Броят им удивлява, тъй като са над 500. Родопското градче поддържа жив обичая си, наречен "Калиница", който се прави в Асеноград.

"Обичаят се прави всяка година на Еньовден, но той има по-дълбоки корени. Християнската част на обичая е добавена по-късно, тъй като той е бил с още езически корени. Правил се е на този ден, тъй като е до лятното слънцестоене. Момичетата, облечени като булки, са били дарявани на Слънцето, за да може то да разпръсква светлината и топлината си, след което да има богата реколта", каза в ефира на "Здравей, България" уредникът в Историческия музей на града Надя Янкова за същността на този обичай.

Еньовден – празникът на лечебните билки

Янкова обясни, че самата дума "калиница" е с гръцки произход и означава "хубава, бяла булка". "Децата дойдоха в двора на Етнографската къща и в канчето с мълчана вода поставиха своите нишанчета. Теглим нишанчето на всяко едно от тях и четем наричания за здраве, благополучение и щастлив брак", каза още за обичая уредникът в Историческия музей.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.