Президентът потвърди позицията ни срещу ксенофобията и езика на омразата

"Защитата на човешките права не може да се осигури без дълготраен мир и устойчиво развитие", заяви президентът Румен Радев пред Съвета на ООН по правата на човека. В Женева се провежда 41-ата сесия на международния орган. Държавният глава апелира за засилване на свързаността и сътрудничеството между органите и агенциите в системата на ООН в тази насока.

Президентът потвърди ангажимента на България да провежда националните политики в областта на защитата на човешките права, както и да участва в регионалните и международни органи като Съвета, за постигането на тази висша за ООН цел.

Румен Радев с участие в сесия на Съвета на ООН по правата на човека

Радев припомни приноса ни за спасяването на българските евреи и заяви, че пълноправното членство на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста е признание за нашата категорична реакция срещу нарастващия антисемитизъм, ксенофобия и езика на омразата. Президентът изтъкна още напредъка на страната ни по темите за равенството на половете и защитата на правата на децата.

Организацията на обединените нации не е перфектен инструмент за разрешаване на кризи в международен план, но няма друг по-добър от него. Държавите членки трябва да подкрепят усилията на ООН в тази насока, така че да укрепваме нейните механизми. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти. 

Президентът Румен Радев разговаря с Майкъл Мьолер – генерален директор на Службата на ООН в Женева, с когото обсъдиха усилията на ООН за решаване на съвременните предизвикателства, свързани с миграцията и бежанците, глада, негативните ефекти от глобализацията, горещите и  замразени конфликти. „ООН е основният форум за справяне с тези тежки проблеми“, заяви държавният глава. 

Сред темите на разговора с Майкъл Мьолер беше и изграждането на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, усилията за чието създаване президентът Радев подпомага близо две години. „Още преди година и половина предложих 10 държави от региона ни да направим заедно меморандум, който да бъде подписан от всички премиери на държавите от Югоизточна Европа за създаването на институт с прилежаща лаборатория за научни изследвания. Все още той не е подписан“, заяви Румен Радев, като допълни, че очаква по-активни действия от българското правителство в подкрепа на научната инфраструктура и развитието на световна наука в региона.

Върховния комисар по правата на човека Мишел Башле и президентът Румен Радев също проведоха среща, на която обсъдиха приоритетите и позициите на България по темата за зачитане на човешките права. За България е полезен периодичният преглед, който организацията прави на страните членки, защото той дава насоки как да развиваме своите основни дейности, заяви държавният глава.

България за първи път е член на Съвета по правата на човека на ООН, което е признание за усилията, които полага страната ни в тази област, посочи Румен Радев. „Тук съм да подкрепя многостранния подход в международните отношения, който през последните години е подложен на особено силен натиск“, заяви още президентът.

По-късно президентът се срещна и с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо.

"България напълно подкрепя концепцията, разработена от Европейската комисия, за модернизация на Световната търговска организация /СТО/ по отношение на актуализацията на правилата за международна търговия, предоставяне на по-големи възможности за мониторинг и деблокиране на механизмите за арбитраж", каза Румен Радев след срещата.

По думите на президента СТО е изправена пред критични предизвикателства и има нужда от решителна подкрепа от държавите-членки. „Нарушаването на правилата за международната търговия, прекомерните субсидии и протекционизъм и почти пълното блокиране на апелативния орган на организацията рискуват не само да забавят световния икономически ръст и икономическото развитие, те рискуват вече и са предизвикателство пред установения политически ред“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че страната ни е с отворена икономика и половината от българския БВП се формира в резултат на външната търговия и всеки проблем в сферата на търговията рефлектира и върху икономическия ръст, възможностите за развитие на икономиката и инвестициите. „Надявам се да имаме по-бърз резултат. Ако не постигнем напредък в това направление, това категорично ще се отрази и на българската икономика“, подчерта още президентът Румен Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.