Израелският премиер се срещна със секретаря на руския съвет за сигурност Николай Патрушев

Израел няма да допусне Иран да се окопае на неговата северна граница със Сирия. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на срещата си със секретаря на руския съвет за сигурност Николай Патрушев, съобщава БТА.

Той се обърна към близката съветска история, за да потърси разбиране на израелската позиция в конфликта с Иран, като припомни вероломното нападение на нацистка Германия срещу СССР през 1941 г. "Затова аз съм сигурен, че в Русия разбират какво означава за нас един режим, който призовава за нашето унищожение - не само да ни завладее, а да ни унищожи - и всеки ден действа, за да постигне тази цел. Затова Израел няма да позволи на Иран, който призовава за нашето унищожение, да се укрепи на нашата граница, и ние ще направим всичко, за да му попречим да се сдобие с ядрено оръжие", каза Нетаняху.

Тръмп затегна санкциите срещу Иран

Двустранната среща се състоя в рамките на двудневния американско-руско-израелски форум на високо равнище в Ерусалим, който се очаква да се фокусира върху положението в Близкия изток и особено върху Иран - заклет противник както на Израел, така и на САЩ. 

Патрушев заяви преди срещата си с Нетаняху, че Русия "обръща сериозно внимание за гарантиране на сигурността на Израел". "За да решим този проблем на практика, жизнено важно е да върнем мира и стабилността в този регион, включително и на територията на Сирия", добави той. 

По -късно секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев се срещна със съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън в Ерусалим, съобщава Агенция "Фокус". 

Преговорите на Патрушев с Болтън бяха проведени при закрити врати. Във вторник са планирани тристранните разговори на Патрушев с Болтън и ръководителя на Израелския съвет за национална сигурност Меир Бен-Шабат. Според Патрушев те ще бъдат посветени на ситуацията в Сирия. Секретарят на Руския съвет за сигурност подчерта, че руската страна възнамерява да предаде на колегите си от Израел и Съединените щати и позицията на Иран за сирийското урегулиране, тъй като именно тази страна е допринесла значително за борбата срещу тероризма в Сирия. Тези думи на Патрушев прозвучаха в разгара на острото влошаване на отношенията между Вашингтон и Техеран, които много политици оцениха като на ръба на войната.

Болтън, който се срещна с Нетаняху в неделя, призна, че очаква с нетърпение разговорите с Патрушев, за да обсъди с него въпросите за регионалната сигурност. Някои от вижданията на Вашингтон за положението в региона в светлината на последните събития вече прозвучаха по време на преговорите на Болтън с Нетаняху.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.