Управляващите няма да намаляват данъци до края на мандата

Коалиционният съвет няма да предрешава въпроса за субсидиите, а ще даде време на всички партии в НС да се разберат и да стигнат до обща позиция какъв да е размерът им. Срокът е до началото на депутатската ваканция, а до 1 август промените трябва да приети от парламента.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА СЛЕД КОАЛИЦИОННИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК

По-мащабно обсъждане ще инициират Патриотите още в следващите пленарни дни. И ГЕРБ, и "Обединени патриоти" настояват за промени както в Закона за политическите партии, така и в Закона за държавния бюджет, където всяка година партийните пари се гласуват от парламента. 

По въпроса за различните предложения за намаляване на ДДС премиерът Бойко Борисов съобщи, че решението на управляващата коалиция е да не се пипат данъци до края на мандата, както предвижда коалиционното споразумение.

МФ изчисли колко надвзети субсидии ще връщат партиите

От думите на премиера стана ясно, че той лично е понесъл и упрек от партньорите си във властта заради подкрепата на ГЕРБ към предложението на ДПС за намаляване на ДДС на книгите.

„Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен -  данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят”, каза Борисов.

Това стана ясно след заседание на управляващите в Министерския съвет при премиера. Самият той потвърди, че ГЕРБ остава на своята позиция за 1 лев субсидия на действителен глас, но решението е, че трябва да се направят обмислени промени в пакет - в законите за политическите партии и за бюджета. 

"Обсъдихме актуалната тема в промяната на размера на субсидиите и се обединихме около една обща позиция, че по този въпрос не трябва да се действа припряно и той трябва да бъде подложен на обсъждане между всички политически сили в Народното събрание и извън него", заяви от името на участниците в заседанието лидерът на НФСБ Валери Симеонов. И допълни: "Всички сме на обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени".

По негово предложение ще стартират консултации в НС, "за да се намери балансът". "Очакванията на обществото са за намаляване на субсидията през Закона за политическите партии и двата закона ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис. Като сме поставили срок - те да минат през залата до 1 август", обяви общото решение Валери Симеонов.

Малко след заседанието на Коалицияонния съвет Министерството на финансите оповести точния размер на надвзетите към момента субсидии от партиите. ГЕРБ веднага върнаха цялата дължима сума.

Не закъсняха и коментарите от опозицията. Соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че до момента темата със субсидиите е загуба на време и отклоняване на вниманието. Аргументът на Нинова е, че управляващите отклонили преди дни инициативата на БСП да дискутират размера на партийните пари, докато днес на Коалиционния съвет са взели точно такова решение. "Загубихме, може би, две седмици. Крайно време е да седнем и да разсъждаваме по същество, и да решим въпроса", коментира соцлидерката пред медиите в Ямбол. 

"Воля" пък остава на позицията субсидиите да бъдат намалени и намира за правилна всяка стъпка в тази посока."За мен не е изненада, че управляващите отложиха решението да намалим субсидиите за партиите. По всичко личеше, че ще стане така. Важно е да припомня, че това не са пари на партиите, това са пари на данъкоплатците", заяви лидерът на партията Веселин Марешки.

Министерството на финансите публикува и надвзетите суми партийна субсидия, които партиите ще трябва да връщат в държавната хазна. А в ранния следобед в писмо до медиите ГЕРБ обявиха, че вече са върнали сумата от 5 млн.и половина. 

ГЕРБ върна надвзетите субсидии

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.