Престъпната група е работела от началото на 2017 година

Повдигнаха обвинения на 8 души за трафик на хора. Те са част от задържаните при специализираната акция, проведена в понеделник. Властите твърдят, че при нея е разбита най-голямата група за трафик на мигранти.

Престъпната група за трафик на хора работи от началото на 2017 година. Била е с ясно изразена йерархия, като на най-високо място в нея е гражданин от Ирак. Някои от участниците в организираната престъпна група са били женени за българки. Те са знаели с какво се занимават мъжете им. Дали са им помагали и дали са съучастници предстои разследващите да установят.

Разбиха голямата престъпна група, превеждала мигранти през границите

Трафикантите са превеждали през страната ни предимно групи мигранти – млади момчета, ненавършили 16 години, без документи. Има и няколко случая на цели семейства. Трафикантите са превеждали хора всяка седмица.

От прокуратурата заявиха, че понякога бежанците са били превеждани по опасен начин, тъй като са използвани специални бусове, а дори и лодки, когато каналите са минавали през река Марица.

„Установено е, че членовете на организираната престъпна група, превеждали големи групи лица, предимно чужди граждани, групи от 30-40 лица. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Сумата, която се е заплащала за трафикирането на едно лице е варирала от 8 000 до 10 000 евро на човек”, заяви Сийка Милева - говорител на спецпрокуратура.

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Янев обясни, че има данни, че мигрантите са транспортирани с лодки. "Те са били укривани в специални тайници, специално оборудвани. Използвани във вътрешността на страната", коментира Цветан Цветанов, директор на дирекция "Миграция" в ДАНС.

В сряда се очаква от прокуратурата да поискат постоянно задържане под стража на 8-те души, които са задържани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.