Медицинските сестри обаче остават в готовност за протести

След месеци на напрежение и протести заплатите на здравните работници ще бъдат коригирани с нова методика. Целта е поне половината от приходите на лечебните заведения да отиват за персонала.

Здравните власти предлагат основните заплати на професионалистите по здравни грижи да са със 70 на сто по-високи от тези на санитарите, а на лекарите да са с още 50% отгоре. Целта е да се балансират възнагражденията на отделните медицински специалисти, твърдят от здравното министерство. Оказва се, обаче, че ако новата методика не се спазва – санкции няма да има.

Средно между 150 и 250 лева повече ще получават медиците в повечето областни болници от 1 юли, обеща здравният министър. Сметки, които изглеждат невъзможни за болничните сестри от  Шумен и Видин например.

„Имахме очаквания за промяна, но нещата не се случиха. Работим извънредно около 22 дежурства на месец”, каза Мюжгян Мехмед Реджеп, медицинска сестра в реанимация в МБАЛ – Шумен.

Болниците сами ще определят заплатите за персонал чрез нова методика

„Чухме изказването на г-н Ананиев, който каза, че 844лв. взима една медицинска сестра във Видинската болница средна заплата. Ние два поредни месеца му изпращаме фишове, за да му покажем точно колко взимаме”, обясни Диана Богомилова, медицинска сестра в неврологичното отделение на МБАЛ „Св. Петка” във Видин.

Затова сестрите остават в готовност за протести.

„За Видин ще говорим допълнително. Ще имам разговор с ръководството”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Променят заплатите на здравните работници с нова методика

Отделни анализи и мерки били предвидени и за болниците в Ямбол и Шумен.

„Те настояват за две минимални заплати, но това няма как да се случи, защото увеличението е в пряка зависимост от извършената дейност и това, което те са получили. Целта на МЗ е постигане на нивата, предвидени в КТД”, каза Ананиев.

Ананиев: Обмисляме ново увеличение на заплатите на медицинските специалисти

От здравното министерство обещават, че, ако до септември има спестени средства от изпълнението на бюджета на Касата, те приоритетно ще да отидат за болниците. Междувременно сестрите обявиха, че са готови и на колективни оставки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.