Това е обявил иранският президент в телефонен разговор с Емануел Макрон

Техеран при никакви условия няма да започне преговори по преразглеждане на ядреното споразумение, заяви иранският президент Хасан Рухани в телефонен разговор с френския си колега Емануел Макрон, съобщава БГНЕС.

"При никакви обстоятелства няма да предоговорим споразумението, което е резултат от двегодишни дискусии," каза Рухани, чиито думи бяха публикувани на официалния му уебсайт. Според иранския президент, Съединените щати, като увеличават натиска чрез санкциите, само показват, че не са готови за "решаване на въпроси".

Тръмп отговори на обидните определения на властта в Техеран

Техеран ще реагира решително на многократното нарушаване от страна на САЩ на границите на Иран, е заявил още по телефона иранският президент пред френския си колега. "Ако американците отново искат да нарушат иранското въздушно пространство или да влязат ирански води, иранските въоръжени сили ще им се противопоставят и ще дадат решителен отговор ", е допълнил Рухани.

Иранският президент също така информира Макрон, че американски безпилотен самолет е нарушил въздушното пространство на страната, а предупрежденията от иранските сили за противовъздушна отбрана са останали без отговор, след което дронът е свален.

Тръмп наложи санкции на върховния ирански лидер

Роухани повтори, че Иран не желае война и не възнамерява да се бори с никого, включително със САЩ. Иранският президент също припомни, че Техеран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, ако оставащите в споразумението страни не обезпечат интересите на страната, предвидени в споразумението.

Иран даде на останалите участници в споразумението 60 дни да защитят интересите на страната, като обеща в същото време да се върне към изпълнението на суспендираните задължения, ако бъдат решени проблемите, произтичащи от действията на САЩ. 60 дни изтичат на 7 юли, когато Иран ще обяви следващата фаза на намаляване на задълженията по споразумението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.