Причината е изграждането на отсечка от бъдещата автомагистрала „Европа“

От днес се ограничава движението на пътни превозни средства в 5-километров участък на пътя София - Калотина. Причината е изграждането на отсечка от бъдещата магистрала "Европа". Заради строителните дейности се очаква засилен трафик, като шофьорите ще се пренасочват по обходен път.

Летни ремонти по магистралите

Малко след 11 часа днес движението по 5-километровата отсечка беше спряно. За пътуващите от и към българо-сръбската граница е предвиден обходен маршрут.

"Движението ще бъде пренасочено в посока София на 16 километър, където се намираме и на 21 километър в посока Калотина и ще бъде пренасочено по общински път", каза инж. Валентин Асенов.

След като затвориха 5-километровия участък от пътя Калотина - Сливница заради строителството на магистрала "Европа", в следващите 5 месеца движението от и към българо-сръбската граница ще се осъществява двупосочно по стария път Калотина - София.

За шофьорите ще има само по една лента за движение в посока, което ще усложни допълнително трафика. "Потокът е от Калотина към Турция, а през септември гастарбайтерите се прибират от Турция към Западна Европа, така че евентуално ще има напрежение в тази връзка, но ще се справим", каза още Асенов. 

И без обходен маршрут, трафикът на гастарбайтерите често води до километрични задръствания пред граничния нупкт. Строителните дейности на първата отсечка от новата магистрала трябва да приключат в рамките на 5 месеца. А когато цялото трасе на "Европа" бъде завършено, това ще е директна връзка между софийското околовръстно шосе и границата. Това се очаква да стане до края на 2021 г. Строителството на новата отсечка от автомагистрала "Европа" ще приключи към края на ноември, а до тогава от "Пътната агенция" призовават шофьорите да карат с повишено внимание и да не предприемат рискови изпреварвания, особено в този участък.

Репортер: Яна Чинкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.