Темата коментира депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

Коалиционните партньори се събраха в сряда по инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, за да обсъдят субсидиите и окончателния им размер след отлагането на законопроекта в пленарната зала миналата седмица.

Коалиционният съвет търси разумното решение за субсидиите

„На Коалиционния съвет дадохме възможност за нещо, което трябваше да се случи в самото начало – смислен и мотивиран дебат. Това липсваше от самото начало. БСП поискаха оставката на Владислав Горанов заради сгрешени субсидии. Последва искането за 1 лев субсидия от ГЕРБ. Последва анонсът на ДПС за 0 лева субсидия и отваряне на вратата за фирмено финансиране. В цялата тази какафония дебатът се загуби”, коментира депутатът от "Обединени патриоти"/ВМРО Искрен Веселинов.

Според него ВМРО не са се включвали в това "надлъгване". „От самото начало ние заявихме, че трябва да има минимум, който да е дори еднакъв за всички партии, с който да се осигури тяхното съществуване – наеми на клубове, минимален персонал и други”, каза той.

„Аз съм внесъл предложение в Народното събрание. То е подкрепено и от колегите от ВМРО. Смятаме, че тоталната сума, с която може да се издържа една партия е между 1,5 млн. и 2 млн. лева, като тук говорим за проектно финансиране, при което да се признават разходите на партията”, коментира още Веселинов.

Според него е важен средният разход, а не големината на партията. „Имаме един обем от работа, който е еднакъв за всички партии”, каза той.

Коалицията реши: Консултации в НС за субсидиите, ДДС остава

На въпрос дали в тези разходи би влизало поддържането на телевизия, например, Веселинов отговори: „Това не е задължителен разход на една партия. Ние издаваме едно изключително евтино вестниче, което разпространяваме в 100 000 тираж”, коментира Веселинов.

„Ние сме против необмисления, прибързания и популистки подход за дебата за субсидиите. Важната новина за нас от вчера е, че в едномесечен период ще се направи преглед на управленската програма - какво е свършено досега и какво предстои да се случи”, каза още депутатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.