Снимка: EPA/БГНЕС
Заведението предлага кухня, вдъхновена от морето и планините
Ресторант "Миразюр" в град Мантон на Френската Ривиера беше обявен за най-добрия в света на церемония в Сингапур, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитиран от БТА.
Заведението, което предлага кухня, вдъхновена от морето и планините, и ястия, приготвени с продукти от собствените градини, миналата година заемаше трето място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света.
Главният готвач на "Миразюр" - аржентинецът Мауро Колагреко, сподели, че се чувства на "седмото небе" от щастие. По думите му признанието за ресторанта показва, че когато човек има мечта, всичко е възможно. Колагреко излезе на сцената в Сингапур, придружен от бразилската си съпруга и екипа си. Компанията носеше огромен банер, изобразяващ четири знамена - на Аржентина, Бразилия, Франция и Италия.
"Този банер представлява "Миразюр" - новият начин на готвене във Франция", сподели кулинарят. Той благодари на френските си домакини, позволили му да се "изрази чрез кухнята си", на Аржентина за "детските си спомени", на Бразилия за "любовта на живота си" и на Италия, откъдето са половината му служители.
Класацията на най-добрите ресторанти в света се изготвя от 2002 г. от сп. "Restaurant" на британската медийна група "Уилям Рийд" след допитване до 1000 майстор-готвачи, кулинарни критици и експерти от цял свят.
Второ място в тазгодишната класация заема обновеният "Нома" в Копенхаген, Дания. В предишните си "въплъщения" ресторантът беше първенец през 2010, 2011, 2012 и 2014 г., припомня Ройтерс.
На трета позиция е "Асадор Етксебари" в Аспе, Испания. Страната фигурира с още два ресторанта в Топ 10 - "Мугариц" и "Дисфрутар", класирани съответно на седмо и девето място.
Единственият азиатски ресторант в челната десетка е индийският "Гаган" на прогресивния кулинар Гаган Ананд в Банкок, Тайланд. Заведението заема четвъртото място.
Освен "Нома" още един ресторант в Копенхаген, Дания, намира място в Топ 10 - класираният на пета позиция "Гераниум".
Press conference with the team behind Mirazur, The World’s Best Restaurant 2019. #Worlds50Best https://t.co/rol0LKYyZR
— The World's 50 Best (@TheWorlds50Best) June 25, 2019
French restaurant, Mirazur in France, is now the number 1 restaurant in the world pic.twitter.com/vLekuKGJ8O
— ETNOW+ (@ETNOWPLUS1) June 26, 2019
Осмото място се заема от "Арпеж" в Париж. Перу - водеща кулинарна дестинация през последните години, фигурира с два ресторанта в Топ 10 - "Сентрал" и "Майдо", класирани съответно на шеста и десета позиция.
Congratulations to Mirazur, The World’s Best Restaurant 2019, sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna! #Worlds50Best @SanPellegrino @maurocolagreco https://t.co/2D4wSPzL8B
— The World's 50 Best (@TheWorlds50Best) June 25, 2019
След изменения в правилата тази година, ресторантите, които преди са били начело, вече не подлежат на разглеждане за годишната класация. Бившите първенци, сред които миналогодишният "Остерия франческана" в Модена, фигурират в новосъздадената категория "Най-добър от най-добрите".
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.