Атаката продължавала една година

Хакер успял да проникне миналата година в мрежата на един от центровете на НАСА с помощта на мини компютър за 35 долара, предава БТА. Атаката принудила американското космическо ведомство да изключи временно системата си за управление на полетите.

Хакерската намеса започнала през април 2018 г. и продължила близо година. Мишената е известната лаборатория за ракетни двигатели /ЛРД/ на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

НАСА: Този месец ще виждаме Юпитер без телескоп

Използван е бил мини компютър с размерите на кредитна карта, който се включва към телевизионен приемник. Той се използва от децата в развиващите се страни, за да се учат да програмират. Въпросният компютър се свързал с мрежата на ЛРД и са били източени солидно количество данни. Сред тях има и конфиденциални файлове, като този от марсохода "Кюриосити".

НАСА ще посреща туристи в МКС

Друг откраднат файл е бил защитен от Закона за контрол за износ на технологии, които биха могли да имат военно приложение. Хакерът е могъл да проникне в две от трите основни мрежи на лабораторията за ракетни двигатели. Космическият център за управление на полетите в Хюстън е прекъснал връзката си с портала на ЛРК, за да избегне хакването и на неговата мрежа. 

НАСА ще изпрати оборудване на луната догодина

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.