Възможно е да се стигне и до закриване на отделения, съобщи здравният министър

След протестите на медици и финансовият крах на големи областни болници – се подготвя окрупняване на лечебните заведения.  Здравният министър обяви, че може да се стигне  и до закриване на отделения.

Вдигат заплатите в областните болници от 1 юли

Според здравните власти са осигурени достатъчно средства за болниците във Видин и във Враца, но липсвали пациенти, чрез които тези пари да се усвоят. Целта била да се създаде една структура за целия регион, в която пациентите да се изпращат за високоспециализирани медицински услуги.

Медицински сестри от Видин заплашват с нови протести

След заявката, че здравният министър ще говори с болнични шефове – във Враца се подготвиха да го посрещнат. Те оставиха пред кабинета на директора порция болничен обяд.

След като разбраха, че срещата всъщност ще се проведе не във Враца, а в София – медиците оставиха послание – с искане на министерска оставка.

„Не се подиграват здравните власти, защото те са осигурили финансов ресурс. Това, което трябва да се разбере от работниците е, че този финансов ресурс трябва да се заработи”, каза здравният министър Кирил Ананиев.  

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НА ПРОТЕСТ: Ще затвори ли врати болницата във Видин?

До момента това не се случвало, заради обезлюдяването на Северозапада.

„Време е да помислим за оптимизиране на здравното обслужване на пациентите не в областта, а в региона”, добави Ананиев.

Промяната нямало да чака модернизацията на Спешната помощ, а щяла за върви успоредно с нея. Как и кога най-рано може да се случи подобно преструктуриране и колко ще трябва да пътуват пациентите, за да се лекуват – все още никой не се наема да каже.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.