Премиерът инспектира Икономическата зона София-Божурище и строежа на АМ "Европа"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков по-бързо да се пуска ТОЛ-системата. 

"ТОЛ-системата я вкарвайте! Да се почва! Тия тирове, където вървят, да плащат. Аз искам да вдигам още догодина с 10% доходите, искаме да дадем повече пари за медицинските сестри сега. "ТОЛ-ът е печатница за пари - изкарвайте си пари", настоя Борисов.

"Не може само да бъркаме в готовите пари на приходните агенции. ТИР-ът влиза в България - плаща си. Само те ще изкарат заплатите на валяците, където минават", онагледи ползата за хазната премиерът.

Заръката Борисов даде по време на инспекцията на строителството на 17-километровата отсечка на АМ "Европа", втора поред за месец. В проверката по маршрута Драгоман-Сливница го придружаваха Николай Нанков и Томислав Дончев. Преди това тримата заедно с финансовия министър Владислав Горанов посетиха Икономическата зона София-Божурище. По време на двете инспекции шофираше лично премиерът, стана ясно от излъчването на живо през Фейсбук. 

В движение зам.регионалният министър обясни на премиера как по ОВОС от трасето на магистралата трябва да бъде изместен определен вид теменужка. Борисов нареди да се действа в синхрон с еколозите.

"Една теменужка да не се смачка, чу ли, Нанков, всичко да се измести!", настоя Борисов. "Ще го търсим президента Вучич, да дадат зор на сръбска територия да го довършат, защото ние ще станем готови октомври. Ще му пратя снимки, да види", каза премиерът за магистралата. "Що дириш тук от Кюстендил?, обърна се Борисов към един от работниците. "Ама ти е кеф, като видиш направено. Викаш на децата - това баща ти го е правил. Жив и здрав да си!", каза му премиерът. "Как си, бе, наборе? Плащат ли?", попита той друг от строителите. Диалогът се повтори и по-нататък по маршрутаи с останалите работници от Перник и Симитли. Още няколко години ще строим здраво, после да видим... Живи и здрави!", взе си довиждане със строителите Борисов, който отново шофираше лично.

"Всеки, който се е изпотил тук, може да каже аз съм го правил това", каза за строителите премиерът. "Затова идват инвеститорите, това са реални заводи, не шменти-капели... Това е реалната икономика, това ни носи БВП и пари, те не могат да си управляват субсидиите - това са социалистите, да похарчат тяхното, да няма никакви запаси, да се огледат след това, да вземат и чуждото и да оставят разруха", отново се сети за БСП Борисов. 

Преди това, на път към Драгоман Борисов се качи на електрокар в едно от предприятията в Икономическата зона София-Божурище.

„От самолета тук се вижда огромен град. Помня като бяха голи поляни. До две години няма да остане празно място с този темп на строителство“, коментира Борисов. Премиерът хареса качеството на инфраструктурата в индустриалната зона, която привлича все повече инвеститори, а заводите се изграждат един след друг. Борисов заедно с министрите си разгледа и новата логистична база на голяма датска компания у нас, която се намира в индустриалната зона. Центърът на датската верига край Божурище е най-високото логистично съоръжение в България. Инвестицията е за 107 милиона евро. Новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. 

Борисов посети и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група „Мултивак“, който също се намира в индустриалната зона в Божурище. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места.

„Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат“, акцентира премиерът Борисов при посещението си в индустриалната зона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.