Преди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полицията

До подкупа се стигнало след като двамата инспектори от Агенцията по храните разбрали, че собствениците на фермата възнамеряват да превозят животни от съседно населено място. Единият държавен служител умишлено задържал документа за транспортиране.

„Задържайки тази заповед за приемане, ти стоиш в нарушение”, коментира Иван Иванов - съдружник в мандрата.

„Това беше поводът да поискат някакво заплащане, за да се оправят нещата”, каза Мария Иванова, която също е съдружник в мандрата.

Държавните служители дали срок до три дни фермерите да обмислят офертата им, за да оправят нещата по другия начин. „Давате 1 000 лева и две торби продукти – сирене, кашкавал, кисело мляко и ще оправим нещата на първо време. А на следващо време?”, каза още Мария Иванова.

Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

Преди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полицията. Уговорката била парите и млечните продукти да се предадат извън работно време на пътя между съседното село и Първомай, където полицията изненадала държавните служители в момент на прибиране на облагата.

„Предполагам, че всеки един в залата, включително и аз знаем, че се извършва т.нар. „държавен рекет” от различни служители. Колкото и смешно да ви прозвучи и на всички да ни звучи, си представете колко земеделски производители има, които имат малки ферми и на какво са подложени”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Бащата на единия задържан твърди, че синът му е натопен. „Тези данни са абсолютно неверни. Той да е изнудвал собствениците. Това е клевета. Каза ми, че е невинен”, коментира кметът на с. Искра Димитър Нестеров.

Според потърпевшите фермери двамата инспектори не за първи път им искали подкуп. Преди време им дали 200 лева. „С много по-добро изиграване на сценката под формата на много голям куп документи. Казаха, че ние не можем да се справим, но има един приятел, който ще ги оправи срещу една сумичка”, коментира Мария Иванова.

Прокуратурата ще повдигне обвинение за подкуп. „Наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода и до 20 000 лева глоба”, заяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Двамата ще бъдат задържани за 72 часа.

Пловдивският районен кмет Ральо Ралев е задържан за корупционни престъпления

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.