През следващите няколко дни премиерата си в Рим ще направят някои от най-актуалните родни продукции

Тази вечер в Рим започна фестивалът на българското кино. По традиция той се провежда в края на юни в италианската столица. На тазгодишното, 12-то поредно издание, ще видим и някои от хитовите филми от ефира наNOVA.

През следващите няколко дни премиерата си в Рим ще направят някои от най-актуалните родни продукции. Филмовият маратон беше открит с лентата “Ага” на режисьора Милко Лазаров. Сред другите хитови заглавия, включени в програмата са романтичната комедия “Дъвка за балончета” и екшънът “Бензин” - режисьорски дебют на актьора Асен Блатечки. За първи път по време на фестивала ще бъде показан и български сериал - това е “Дяволското гърло”, който наскоро зрителите у нас проследиха в ефира на NOVA.

„Дяволското гърло“ с международна премиера на Празникa на българското кино в Рим

„Толкова много емоции и толкова много срещи. Толкова много италианци, които говорят с любов за България и българи, които са щастливи да бъдат тук. Имаме много добри филми, които можем да покажем. Имаме прекрасни сериали, с които се радвам, че ще закрием фестивала. Ние сме малка страна. Не е лесно всяка година да намираме какво да представим в Италия и всяка година италианската публика да си тръгва все по-доволна”, каза Жана Яковлева - директор на българския културен институт в Рим.

„Може би ако бъде българското предложение за „Оскар” и там ще се включим в надпреварата”, каза Милко Лазаров , режисьор на фирма "Ага".

Празникът на българското кино продължава до 30-ти юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.