Правителството държи Мария Габриел да е еврокомисар

Премиерът Бойко Борисов нарече "глупости" имената и слуховете, които излизат от кулоарите на Европейския съвет, продължил близо денонощие и отложен за утре заради липсата на резултат. Борисов подчерта, че няма взети решения, няма и гласувания. Италия и Вишеградската група са лансирали Кристалина Георгиева и са дали подкрепата си за нея. Борисов обаче уточни, че тя отпада както за Европейския съвет, така и за ЕК. 

"Глупостите, които излизат, няма да коментирам - няма гласуване, няма каквото и да било", каза той по повод спекулациите с различни имена, в това число информацията за номинация на  Георгиева. Борисов даде да се разбере, че българската финансистка, която сега заема висока директорска позиция в Световната банка, е предлагана за различни постове в ЕС - и за шеф на Европейския съвет, и за председател на ЕК, и "за главнокомандващ", но на нея й отива постът на председател на Европейската комисия.

"Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени (за преговори за присъединяване към ЕС). Тогава косовари, албанци, македонци, сърби, казват "заради българката не стана", изясни резервите си премиерът.

Премиерът уточни, че се е предлагало българин да бъде назначен за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, но той не приема този вариант, защото би изключил шанса да имаме свой еврокомисар. "По принцип пуснаха и Мария Габриел, и Кристалина Георгиева, защото искаха много да има българин", заяви Борисов. 

Лидерите от ЕС прекъснаха срещата на върха, преговорите продължават във вторник (СНИМКИ)

"Тази тема на мен не ми е интересна, защото така губя комисар", заяви Борисов, като обясни, че предпочита страната ни да запази "реален ресор" в ЕК. Борисов изтъкна, че правителството държи на Мария Габриел и ще издигне отново кандидатурата й, защото тя е доказан еврокомисар.

"Вчера говорих с нея, преди малко пак се чух, следим движението. Кристалина е за поста председател на ЕК. Тя има прекрасна работа в Световната банка. Тя не е без работа и да й търсим пост за Кристалина. За нея има смисъл и затова доста колеги са я вдигнали за поста на ЕК", заяви пред медиите в Брюксел Борисов. 

Преговорите за възловите постове в ЕС продължават утре, обяви след днешния неуспех Доналд Туск. 11 европейски лидери пък са били против номинацията на Тимерманс за председател на ЕК.

"Все още нямаме решение за председател на Европейската комисия. Не сме спали, не сме си ходили – това са вече 40 часа. Продължаваме утре в 11 часа. Засега се обсъжда коалиция между ЕНП и социалдемократите - Франс Тимерманс да е председател на Еврокомисията, а Манфред Вебер на Европарламента", обяви Борисов. Той подчерта, че ще се правят компромиси от ЕНП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.