Служителката от яслата, с положителен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа

Служител на детска ясла в Русе е причинител за салмонелата и заболяването на децата. Това стана ясно на заседание на кризисния екип на Областната дирекция по безопасност на храните – Русе и Регионалната здравна инспекция – Русе по повод случаите на потвърдено хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в града и положителните проби за салмонела група Б на деца.

След разглеждане на резултатите от лабораторните изпитвания се установи, че се касае за заразоносител на салмонелна бактерия от член на персонала на яслата в град Русе. Комисията констатира, че  в резултат на това е възникнало вътреяслено заразяване на шест деца от детското заведение.

Затвориха млечната кухня в Русе заради съмнения за салмонелоза

Служителката от яслата, с положителен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа. След лечение и изследване с отрицателен резултат за салмонела, ще бъде възстановена на работа.

Резултатите от изпитваните проби на готова храна, работни повърхности, производствена среда и ръце на персонала от Детска млечна кухня (ДМК), са получени в понеделник от Изпитвателно диагностична лаборатория – гр. Варна. Пробите са без отклонения от референтните стойности и отрицателни за наличие на салмонелна бактерия. Отрицателни са и резултатите за салмонелна бактерия на персонала на ДМК – 20 работници, потвърждава лабораторията на РЗИ-Русе.

Ученици със съмнение за хранително отравяне след коледен купон

След изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване, от ОДБХ-Русе отменят издадената заповед за временно прекратяване на дейността на Детска млечна кухня. Ще бъде възстановено приготвянето и реализацията на храната в обекта и изхранването на детското заведение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.