Най-прохладно беше край морето

Опасни горещини в цялата страна. Горещата вълна, която беше обхванала Западна Европа достигна и до България.

Около Черноморието в следобедните часове температурите бяха около 28-29 година. Най-горещо беше в Югозападна България. Благоевград беше 37 градуса. В Северозападна България беше 36 градуса, а в Пловдив - 34. 

Малко преди 14 часа термометърът на Община Сандански показваше 40 градуса. Любен Арнаудов се справя с  високите градуси с подходящ тоалет и добра нагласа. „Шапката ми е от едно време, ние така си израснахме. Ние израснахме на жега като деца”, сподели той.

ЗАРАДИ ЖЕГИТЕ: В много градове в страната ще се раздава безплатно вода

А в този горещ ден се проведе и демонстрация на службите как се действа в случай на бедствие. Една от важните разлики между учението и реалността, е човешката паника. „Именно по тази причина нашата дирекция обучава всички училища във възрастова група трети - четвърти клас, те се качват тук на този полигон и ние работим много с децата”, коментира Мария Тенева от дирекция "Аварийна помощ и превенция", Столична община

Колкото до жегите, трябва да се доверим на добре познатите съвети - да избягваме разходките в най-горещите часове, да ходим с шапка и светли дрехи. „Да не се злоупотребява с алкохола, спиртните напитки, нали в умерени количества. 3930 алкохолът пречи, защото се натоварва организма, може да се дехидратира”, обясни д-р Мария Маринова, лекар в Спешна помощ.

Опасно горещо време във вторник

Трябва обаче да пием много вода. При късмет, може да получим и безплатна, когато общината има такава организация. През днешния горещ ден, само в София спешните лекари са се отзовали на около 30 сигнала за припаднали от високите температури.

Утрешният ден също се очаква да е горещ. Обявен е "жълт код" за опасно време. Температурите ще бъдат между 34 и 39 градуса. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.