Това е страхотен бич за работодателите, призовавам медиците да спрат тази практика, предупреди премиерът

Прокуратурата и МВР погват джипитата заради издадени болнични. Това разпореди премиерът Бойко Борисов. Причината е, че за изминалата година са издадени 2 милиона болнични листа, а от началото на тази година са 3 милиона и половина. Според Борисов увеличението е нереално, а проблемът – голям.

Премиерът предупреди всички медици, които издават болнични, да внимават много, защото държавата се е заела с подозрителния им скок на 3,5 млн. през 2019 г. срещу 2 млн. за миналата година.

В НОИ са обезпокоени от съмнителни болнични по празниците

"И нещо, което много ме тревожи - болничните са над 3,5 млн. Това е страхотен бич за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина", заяви Борисов.  В същото време "големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди", недоволства министър-председателят. Данните Борисов изнесе по време на представянето на резултатите за първото тримесечие на 2019 г. от борбата с контрабандата с цигари.

"Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели", апелира премиерът, като напомни за акциите срещу измамите с ТЕЛК с коментара: "виждате какви безобразия се правят там".

"Толкова много искания има за повишаване на доходи и заплати, че всеки лев е важен да влезе в бюджета. Така че, правим го със сърце и душа, защото ни трябват парите", обобщи Борисов по повод засилените комплексни мерки за борба с незаконната търговия на цигари. 

Към момента незаконната търговия с тютюневи изделия е 3,8%, което е спад с 2 на сто спрямо същия период за миналата година, наблегна Борисов. Най-много нелегални цигари са регистрирани във Велико Търново - 9,3% и в Хасково - 7,5%. За граничната област премиерът коментира, че това се дължи на турските туристи в района на Свиленград, които идват да играят хазарт и хвърлят празните цигарени кутии в кошовете за боклук.

ИПИ: До 120 млн. лв. достигат приходите от нелегалното потребление на цигари през 2018 г.

От началото на годината сме задържали 11 тона нелегален нарязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона, отчете още  Борисов.

„Всяка сряда като се събираме с главния прокурор, с директори на дирекции, с НАП и "Митници", първото, което докладват е колко незаконни цигари са задържали и колко тютюн. За миналата година сме задържали 110 тона канабис“, разкри министър-председателят и на няколко пъти благодари на Сотир Цацаров, на МВР, НАП, Митниците и финансовия министър Владислав Горанов за координираните им действия, които са свели контрабандата на нищожно ниски нива.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.