Данаил Кирилов подписва заповедта до края на деня

Уволняват шефа на затворите. Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов, докато инспектираше деловодството на Върховния касационен съд. Министърът уточни, че заповедта за освобождаването от длъжност на Васил Миладинов ще бъде подписана, но отказа да обяви с какви мотиви. Преди дни Кирилов беше на посещение в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“, след като задържаната там Евгения Банева се оплака от условията в жалба от 18 страници. 

ЕК предупреди България за нарушения в 5 области

Предполага се, че Миладинов е отстранен заради констатираните лоши условия. По данни на служители на затворите, причината са и проблеми с обществени поръчки.

Пред NOVA шефът на Дирекция „Изпълнение на наказанията“ заяви, че е в болничен и разбира от медиите за отстраняването си. Миладинов допълни, че ще коментира уволнението, след като се запознае с причините за него. А от Синдиката на служителите на затворите в България се готвят за протест в защита на Васил Миладинов.

"Наложително ли е да се смени шефът на затворите? Макар че изпреварвате събитията с три часа, ви казвам, да. Не искам повече да коментирам. Няма да коментирам, това си е отделно и различно събитие. Нека да настъпи, тогава и аз ще имам право да дам становище по него и да обясня причините", каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов.      

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.