"Ако се докаже, че са издавани фалшиви болнични листове, трябва да има санкции", каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

Когато става дума за фалшив болничен и срещу издаването на такъв документ са взимани пари, тогава, както винаги и сега казваме, че такова нещо като се докаже и трябва да има санкции. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Борисов: Болничните станаха 3,5 млн., никак не ми е приятно да арестувам доктори (ВИДЕО)

Има издадени болнични листове обаче и по други причини, подчерта той: „Например, натиск от различни страни. Както премиерът под натиск на различни организации и протести прави и решава разни неща, ние също сме подложени. Например, има хора, които идват и казват: „На мен ми казаха от фирмата, че трябва да вземем за определен период болнични, защото в момента няма как да работим, иначе ще ни закрият предприятието". Статистиката сочи, че става дума за по-малки предприятия. В тях по-често са издавани болнични”.

По думите му лекарят е този, който трябва да вземе крайното решение дали да има болничен. Д-р Киров уточни, че контролът върху болничните листове е бил ограничен с промяна в наредба, с която се елиминира възможността да се следи дали се спазва предписаният режим. „Може да има контрол дали се спазва предписаният режим, но това не е наш ангажимент”, добави той.

„Ние сме с нашите пациенти докато смъртта ни раздели. Ние сме в постоянни отношения, грижим се не само за тяхното здраве, но и за тяхното био-психо-социално благополучие, доколкото можем и за нас е важно тези хора да бъдат добре”, добави председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Трябва да сме безумни, за да вярваме, че толкова хиляди болнични листове са издадени по този начин. Ние сме били бич за работодателите. Ако ние сме бич за работодателите и по този начин проваляме икономиката - да ни изселят от България. Този процес с болничните доникъде няма да стигне. Политическият натиск е много подходящ в момента, защото започва обсъждането за бюджета за здравеопазване за следващата година. Много е подходящо пак да се каже колко са лоши докторите и как не трябва да им се увеличава бюджетът като резултат. Не виждам логика в такива изявления. Ако има проблем, да седнем на масата и да говорим по темата”, каза още доц. д-р Любомир Киров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.