Във Facebook се появи нов хаштаг "Без намордник"

Огромна вълна от недоволство заради новите правила за разхождане на домашните любимци. В сряда депутатите завишиха на първо четене глобите за кучета без повод и намордник. Това доведе до закани за бойкот. 

Във  Facebook набира все по-голяма популярност хаштагът "Без намордник", придружен със снимка на домашния любимец и текст, в който стопанинът твърди, че няма да спазва изискванията за повод и намордник на кучетата над 5 килограма. В отговор вносителите на промените от ГЕРБ заявиха, че хората не са разбрали правилно текстовете в закона. Намордникът не е задължителен за всички кучета, а само за тези, които са агресивни. Преценката за това е на собственика. 

Опасни ли са намордниците за някои породи кучета?

С вида си бултериерът Херц често плаши околните, казва стопанката му Яница Димова. „Голямата глава, мускулестото тяло, черният цвят, много често имам коментари: "Ооо, това куче колко е страшно", обяснява тя.

За да не стряска непознатите, Херц излиза от вкъщи винаги на каишка. Намордникът обаче не влиза в сметките на Яница. „Притежавам черно куче, което температурите лято с намордник могат да го убият. Той ще се задуши”, разказва още жената. Ветеринарните лекари потвърждават опасенията на стопанката. „У нас климатът не позволява подобно нещо. Животните се охлаждат, дишайки през устата и носене на намордник всеки ден може да убие животното. Топлинните удари настъпват много бързо”, обяснява д-р Мила Бобадова. 

Според експертите по животните недоволството на собствениците се поражда от неяснотата в закона - за кои кучета намордникът става задължителен и за кои не. „Не дава конкретика кой, с какъв лиценз, с какво образование, с какво познание и експертиза ще определя кой е агресивен и кой не. Просто е пльоснато едно понятие и точка”, добавя ветеринарният лекар. 
Целта на промените, обясниха от ГЕРБ, е да накарат самите стопани на кучета да са по-отговорни към околните. „Собственикът на едно куче много добре знае дали то проявява агресия. И на него ние сме възложили да прецени кучето му агресивно ли е. Ако не прецени правилно, наказанието, когато прояви тази агресия, вече става двойно и тройно”, коментира народният представител Мануил Манев. 

До 1000 лева глоба за куче без намордник

А разделението на кучетата "под" и "над" 5 килограми целяло единствено облекчение за притежателите на по-малки кучета. Сега задължението е и те да са на каишка. „Дадохме възможност на онези кученца, които хората си носят по джобовете и са много красиви и малки, да не дойде да ви глоби някой за това, че сте го пуснали до вас в парка или в заведението и да ви тръсне една глоба”, допълни той. 

Инспекторите обаче няма да се разхождат с кантари, категорични са депутатите. При спор за теглото на кучето ще се гледа паспортът му - ако любимецът наистина е под 5 килограма актът от 300 лв. ще отпада. Промените все още не са окончателни. Предстои гласуването им от депутати и на второ четене - дотогава могат да бъдат внесени корекции в текстовете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.