От общината твърдят, че трябват законови мерки за решаване на проблема

Депутатите вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене.Поправките забраняват кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг.

Законът предвижда вместо 100 лв., глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод -  300 лева. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв.

Новите забрани не важат за извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументираха се през седмицата депутатите.

До 1000 лева глоба за куче без намордник

Глутница от десетина кучета нападна майка с бебе в Дупница. Бездомните животни обръщат количката с детето и захапват полата на жената. За щастие не се стига до по-голяма трагедия, защото група мъже чуват виковете на майката и се притичат на помощ. Няколко дни след инцидента, отиваме в Дупница, за да видим какво е състоянието на жената и детето, заловени ли са кучетата и има ли проблем с бездомните животни в града.

Инцидентът е станал във вторник сутринта в квартал „Бистрица”. Тогава Снежана извежда 2-годишното си дете на разходка в парка. На връщане минават през хранителен магазин. На път за дома си, майката е била нападната от четириногите. „Едно куче тръгна срещу мен, второ се спусна с лай. Аз минах от предната страна на количката, похлупих детето със сенника и може би това му спаси живота. Но едно куче скочи странично на количката и я обърна. Детето падна и започна да пищи”, разказа нападнатата млада жена пред NOVA.

Пет домашни кучета убиха 39-годишен мъж (ВИДЕО)

От общината твърдят, че трябват законови мерки за решаване на проблема. “Подобни инциденти не само няма да спрат. Те ще продължат и в следващите седмици и месеци, ако не се вземат някакви законови мерки. Това, което на този етап може да се прави, и се прави – е Програмата за овладяване на популацията”, коментира заместник-кмета на Дупница Христо Апостолов.

Тези мерки в момента обаче не могат да се осъществят, тъй като приютът за кучета в града е временно затворен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.