Най-много средства ще получават тези, които подготвят кандидат-студенти за български университети

Повече пари за българските училища зад граница от новата учебна година. Това предвижда просветното министерство. Най-много средства ще получават неделните училища, подготвящи кандидат-студенти за български университети.

Финансов бонус ще има и за учебните заведения, които разкриват свои филиали в други градове. Наесен врати за първи път ще отворят 30 нови неделни училища в 11 държави. Така общият им броят става близо 400, а децата, които учат в тях - над 35 000. 

Едно от най-големите наши училища в чужбина е това в Рим.

„Много често пристигат деца, които изобщо не владеят нито една дума на български език. Налага се да започваме дума по дума”, каза Детелина Кирилова.

България е отпуснала над 11 млн. лв. за 205 неделни училища

Родената в Рим София проговаря първо на родния си език. Няколко години по-късно обаче думите на италиански изместват напълно от речника й тези на български. 

„Малко е трудно след 8-часов учебен ден в италианското училище, идва вкъщи и отговаря на италиански, въпреки че аз говоря само на български”, споделя Наталия Босолова.  

Заради това родителите й се обръщат за помощ към неделното училище в Рим. „Посещавам българско училище от 4-ри години. Първият път, когато отидох се срамувах и мислих, че няма да си намеря приятели, но намерих много”, споделя София.

Днес тя вече чете и пише свободно на български, а на съучениците си от италианското училище разказва за страната си и нейните обичаи. 

Комисия ще проверява за фиктивни български училища в Украйна

Училището „Асен и Илия Пейкови” в Рим отваря врати през 2014-та с едва 10 деца. Днес те вече са 135. Преподавателите залагат на  иновативни методи, в които учениците могат сами да създават уроците си.

Последният проект на училището е филм, в който децата влизат в ролята на екскурзоводи, разказващи за българските следи в Италия.

„Това е и нашата цел  - не само да ги научим да общуват на български език, но и да се самоосъзнаят като деца с български корени”, допълва Детелина Кирилова.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.