Премиерът не смята, че е обидил с нещо сръбския външен министър

Премиерът Бойко Борисов е поискал външният министър на Сърбия Ивица Дачич да му се извини публично след възникналото напрежение заради негов коментар за Косово и след размяната на реплики и дипломатически стъпки между България и Сърбия. Това обяви пред медиите в Сараево самият министър-председател.

"Въпросът е, че Ивица Дачич трябва да ми се извини, след като продължава", заяви Борисов. "С какво аз съм обидил Дачич? И с какво моето поведение е неприемливо?", попита премиерът. И разкри, че сръбският дипломат номер едно му се е извинил вчера, но не публично.

"Четири пъти каза вчера "извинявай", ама не иска да го каже пред медиите", обясни Борисов. "Аз, ако бях казал нещо грозно, щях да го направя. То не е трудно да кажеш извинявай", направи сравнение със своята реакция премиерът. 

По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани в петък Бойко Борисов заяви, че бъдещият ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз, а не на родината си Испания относно Косово. Признаването на независимостта на Косово е основно условие, ако Белград въобще иска да се присъедини към ЕС.

Изказването на Борисов предизвика реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, който препоръча на българския премиер: „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“.

"С Ана работим много добре", даде по-късно изявление Борисов заедно със сръбската премиерка Ана Бърнабич.

След това премиерът разговаря и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. "Радвам се, че с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество дадохме перспектива на гражданите на Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа. Положително е, че истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво - в случая от него!", коментира Бойко Борисов.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.