Над 7100 кандидат-студенти са подали документи за прием в най-старото висше училище

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година беше обявен във вторник. 7148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, съобщиха пресцентърът на СУ. На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Психология". На второ място е "Софтуерно инженерство". Третото място заема специалността "Право".

На следващите места кандидатите са поставили специалностите "Фармация", "Комуникационен мениджмънт", "Компютърни науки", "Английска филология", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Журналистика" и "Медицина". След първото класиране са приети 66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади. От 10 до 12 юли новоприетите студенти имат няколко възможности, като първата е да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап.

Кандидат-студентите избират между Любен Каравелов и Златния век на културата на изпита по история

Другата възможност за кандидатите е да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап. При потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет. Приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания. Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващия етап на класирането. Вторият етап на класирането в СУ ще бъде обявен на 16 юли. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти. От 17 до 19 юли, включително, класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност. На 23 юли ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24-26 юли 2019 г. включително.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.