Коментар на проф. Веселка Дулева и фитнес-инструкторът Ричард Величков

Само дипломирани лекари да могат да се занимават с диетичното хранене, гласят промените в Закона за лекарствата. Мярката е насочена срещу бизнеса на нутриционистите. Според законопроекта "прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите". С промените се  "цели да се предотврати рискът за здравето на населението от некомпетентно диетолечение".

„Лекари с професионална подготовка да могат да правят диети. Лечебното гладуване и диететиката са част от медицинската специалност”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус.Коментарът след новините” националният координатор по хранене и диететика към МЗ -  проф. Веселка Дулева за това дали трябва да си лекар, за да можеш да правиш диети. Според нея лекарите, подготвени професионално в тази област, трябва да работят с пациенти.

Фитнес-инструкторът Ричард Величков обясни, че хора без квалификация, не трябва да правят диети. „Хората трябва да внимават много с онлайн инструкторите, защото нямат знание. А тези, които имат практика и знание, ги подкрепям”, каза още Величков. И допълни, че фитнес-инструкторите могат да бъдат по-полезни от диетолозите.

Откриха кои плодове и зеленчуци намаляват риска от рак

Проф. Дулева пък отбеляза, че затлъстяването е сериозен проблем за децата и по-възрастните хора.

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.