"В РИОСВ не са получени сигнали", каза инж. Минчо Минчев

Прашна буря притесни жителите на град Гълъбово във вторник. Затова сигнализираха и десетки наши зрители в рубриката „Моята новина”.

Източникът на фините прахови частици е т.нар. „черно езеро”, което е съставено от огромни площи с обработени въглища. Подобни прашни бури не са рядкост в Гълъбово. Преди две години са предприети действия по тампониране и запечатване на откритите въглищни площадки.

„Вечерта на 9 юли се появи ураганен вятър с доста силен порив. Това са форсмажорни обстоятелства, които много трудно могат да бъдат спрени. През настоящата година не се е случвало друго запрашване като това. При такива случаи няма как да се вземат мерки, освен превантивните”, коментира Христо Христозов от ТЕЦ „Брикел”.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Прашна пелена обгърна Гълъбово (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В РИОСВ не са получени сигнали за случилото се, ние научихме от медиите. Разпоредена е проверка на място, а експертите са установили, че съоръженията, които се използват в депото, са работили”, каза главният експерт в РИОСВ инж. Минчо Минчев.

Най-вероятно ще бъде образувана наказателна процедура, че операторът не е сигнализирал РИОСВ за запрашаването.

„Като за 10 минути скоростта на вятъра се вдига с 3-4 метра в секунда и това са едни форсмажорни обстоятелства, които много трудно могат да бъдат спрени.  Миналата година имаше дори случай, когато имахме торнадо. Бяха съборени дори стълбове от високоволтовото напрежение над язовир „Розов Кладенец“.”, обясни Христо Христозов.

Репортер: Георги Манев

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.