Освен това семейството спечели второ дело срещу държавата

Една история за едно обикновено семейство, чиито живот рухва изведнъж. История за това как след като преживели най-лошото - да загубят детето си, те някак успяват да се изправят на крака, доколкото това е възможно и да поведат съдебна битка за справедливост. Битка, която няма да им върне малката Габи, но която ще покаже на останалите в тяхната ситуация, че е важно да се съпротивляват на абсурдите.

Болно момиченце живее без диагноза, чака Фонда за лечение

Габи умира на 3 септември 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Заради чиновнически отказ  у нас за финансиране обаче, момиченцето отива твърде късно и лекарите там не успяват да го спасят. Мотивът за отказа - в България също се правят трансплантации. Росица и Петър обаче обвиняват държавата в дискриминация и спечелиха и второто дело срещу Здравното министерство и НЗОК преди дни.

"В последния си ден Габи пееше и танцуваше, но беше много отслабнала", разказва за нея майка ѝ Росица, която увери, че тази операция би могла да стане в България заради сестра ѝ като донор, но у нас се правят по-малко трансплантации, отколкото в чужбина.

"Лекарите ни казаха, че дъщеря ни е болна от левкемия и започна ходене по мъките. Разбрахме, че в България нищо не можехме да направим, въпреки че лекарите ни уверяваха, че всичко ще бъде наред", разказа бащата Петър.

Според родителите на Габи в Италия грижите били по-добри, отколкото са у нас. "Габи в България плачеше, като ѝ слагаха антибиотик, докато в Италия беше различно. Там ни казаха да хвърлим лекарствата, а у нас се ползват стари лекарства. В Италия заминах с помощта на хората, които откликнаха", добавят те.

След време Петър и Росица ще обяснят на 4-годишната си дъщеря, че Габи си е отишла в резултат от нехайството на държавата. "Преди 2 години чакахме решение от Касационния съд в София, при което Министерството на здравеопазването се призна за виновно. Оказа се, че след година и половина Касационният съд връща на първа инстанция делото в Пловдив", заяви бащата на починалата Габи. И допълни, че Здравната каса и Министерството на здравеопазването имат право да обжалват в рамките на 14 дни, като съдът е определил 100 000 лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.