Акцията в Сандански е по отношение на криминалния контингент и спазването на Закона за движението по пътищата, обясни вътрешният министър

Ние работим по всички сигнали за корупционни схеми, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Министър Маринов отговори на журналистически въпрос дали премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е помолил МВР за съдействие за разкриване на корупционни схеми в средите на партията. „Да ни е помолил? Не е нужно да ни моли. Той ни е казал, че няма чадър над никого и работим по абсолютно всички сигнали. Това е достатъчно за нас, за да си свършим работата“, увери вътрешният министър.

Младен Маринов разкри и информация относно провеждащата се акция в град Сандански. „Тя е по отношение на криминалния контингент и спазването на Закона за движението по пътищата, както и евентуално пресичане на престъпна дейност. Не е конкретно към дадени хора“, подчерта той.

Изгоря колата на проф. Велислав Минеков

Вътрешният министър коментира и темата със запалената кола на проф. Велислав Минеков, за който случай алармира самият той в социалната мрежа. „Докладваха ми, че най-вероятно става въпрос за автомобил на друг човек, а огънят се е пренесъл върху част от автомобила на професора. Нека експертите да кажат, тъй като в момента се виждат две огнища на пожара“, уточни Младен Маринов.

Във връзка с обсъжданата в публичното пространство информация, че заместникът му Красимир Ципов може да се завърне като депутат в парламента, вътрешният министър отговори лаконично: „Към момента Красимир Ципов е заместник-министър на вътрешните работи“.

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на финансите Владислав Горанов се сдобиха със специални награди заради приносът им в борбата срещу сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор.

Плакетите им бяха връчени в началото на днешното заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба с контрабандата от нейния председател Емил Димитров, а тримата бяха видимо изненадани от жеста. Мотивите, които Димитров изтъкна бяха проактивното и рационално поведение на тримата в борбата срещу това негативно явление, което ощетява държавния бюджет.

„Приемам наградата като знак на уважение към труда на всички наши колеги – прокурори и следователи“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Ако трябва да бъдем максимално обективни, трябва да кажем добри и положителни думи и за вас, народните представители“, отбеляза още той. Според него след всички операции срещу контрабандата, които бяха проведени от разследващите органи през миналата година и които доведоха до повдигнати обвинения, се е стигнало и до повдигането на въпроса за законодателни промени. „Предложение за изменение на чл. 234 на НК – предложение за въвеждане на нови форми на изпълнително деяние, завишаване на наказанията и съпътстващи разпоредби“, припомни главният прокурор и подчерта, че промяната е довела до въвеждане на „адекватно на престъпността законодателство“.

Сотир Цацаров се аргументира и с официалната статистика за дела на контрабандните цигари на вътрешния ни пазар за първото тримесечие на 2019 година. Според данните става въпрос за 3,8%, което е най-ниската стойност, отчитана у нас досега. Главният прокурор припомни още и за разкритите преди дни нелегални фабрики в две пловдивски села и отбеляза, че в Ръжево Конаре капацитетът на производство е бил 2 тона тютюн на час, а поточната линия в село Труд е правила по 2 хил. цигари на минута.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.