Този път претенции има от страна на Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще предприеме действия и ще изпрати нота до България. Причината са думи на българския министър-председател Бойко Борисов. В свое изказване той нарече президента на Република Северна Македония Стево Пандаровски „северномакедонски политик“.  Това стана докато премиерът Бойко Борисов потушаваше задочния спор със сръбския външен министър Ивица Дачич заради Косово на среща на Процеса за сътрудничество в Сараево, съобщава "Дарик".
 
"Северномакедонският президент беше първият северномакедонски политик, който каза нещата може би най-правилният начин - Гоце Делчев е българин, който е отишъл да се бори за свободата на България", заяви тогава Борисов.

Борисов тушира напрежението със Сърбия за статута на Косово (ОБЗОР)

Дни по-късно обаче точно тези негови думите предизвикаха остра реакции от Северна Македония. Тамошният колега на Борисов – Зоран Заев, обяви, че ще изпрати нота. Причината – според Преспанското споразумение държавата се казва Северна Македония, но в нея живеят македонци. Според евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки това поведение е израз на цялата политика на съседите ни.

"Част от управляващите в Скопие се опитват да имитират добри отношения с България и същевременно да използват братските отношения от страна на българското правителство и общество, за да се доберат до признание в НАТО и Европейския съюз", заяви евродепутатът. "Погледнете г-н Заев - в София е българин, в Брюксел е първият европеец, а в Скопие отрича всичко това", подчерта Джамбазки.

Велизар Енчев – бивш посланик в Хърватия и преподавател по балкански проблеми, е категоричен, че България трябва да втърди тона си с Македония.

"Ако зависеше от мен, щях да предизвикам охлаждане на взаимоотношенията със Северна Македония, защото България е член на ЕС и НАТО, а те зависят от нашата дума за тяхното членство и в ЕС, и в НАТО", заяви Енчев.
 
И Джамбазки, и Енчев са категорични, че премиерът не е направил гаф с изказването си за македонския премиер.

Източник: dariknews.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.