В петък няма да има Коалиционен съвет на „Обединени патриоти”

Първи коментар на ГЕРБ след труса  в „Обединени патриоти”.

Владислав Горанов призна ,че  конфликтът в малкия коалиционен партньор е неприятен, но пред ГЕРБ няма по-добра алтернатива за управлението. В същото време Волен Сидеров контраатакува, след като партньорите му го отстраниха от поста шеф на парламентарната група.

Горанов за труса в ОП: Не е наша работа да сме арбитри

С писмо до Цвета Караянчева, Волен Сидеров обяви, че са нарушени три нормативни акта при взимането на това решение и настоява отстраняването му от поста председател на групата на Патриотите да бъде заличено. ВМРО и НФСБ обявиха, че след месеци наред на бламиране на работата на групата от страна на Сидеров, те са променили правилника и впоследствие взели решението за отстраняването на Сидеров.

На втория ден от поредния скандал в малката коалиция, управляващата партия проговори в лицето на финансовия министър Владислав Горанов.

„Аз мисля, че всеки един от тях си дава сметка, че от вътрешните им конфликти, стабилността на управлението е много по-важно. А и каква е алтернативата, ако може някой да ми каже – с удоволствие бих водил дебат. По-добра конструкция от сегашната няма. С ДПС е неприемливо”, каза Горанов.

ОТВЕТНА РЕАКЦИЯ: „Атака” определя свалянето на Сидеров като нелегитимно

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров контраатакува и защити позицията си на шеф на Патриотите в парламента. В отстраняването си той видя скрит сценарий заради сделката за купуването на бойните самолети F-16:

„Ние сме против тази сделка, да не би пък тези колеги, които оня ден направиха една задкулисна седянка, за да ме свалят от великия пост, не са поощрени от някъде, от някое чуждо посолство”, каза Волен Сидеров.

НОВ ТРУС: Сидеров вече не е председател на ПГ на Патриотите (ОБЗОР)

Сидеров призова и Борисов, и Караянчева да се намесят в конфликта, защото техни коалиционни партньори нарушавали нормативни актове – от коалиционното споразумение до правилника на парламента.

„Разпоредила съм на правния отдел вече да изследва случая в детайли да ми даде заключение и тогава ще взема отношение”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

На ответната реакция на Сидеров, от ВМРО и НФСБ бяха лаконични.

„Решенията на ПГ са абсолютно законосъобразни. Не е достойно да се криеш и да бягаш от реалността – мнозинството иска друго ръководство”, каза Искрен Веселинов от  ВМРО.  

„ 20 души вчера се произнесоха и няма друг спор. Това, че на някой не му се иска това да е така”, заяви Валентин Касабов от НФСБ.

Тепърва предстои темата да бъде поставена на масата на голямата коалиция  ГЕРБ – „Обединени патриоти”.

Симеонов предложи нова дата на Сидеров за Политически съвет

В петък няма да има Коалиционен съвет на „Обединени патриоти”. Очаква се „Атака” да продължи да настоява за разговорите, които вероятно ще се проведат през следващата седмица.