Той още гледа коне и крави

Делото срещу станалия скандално известен фермер от Кюстендил Петър Пищалов, който изостави посред зима стадото си от десетки коне в Осоговския балкан, а няколко бяха намерени мъртви под преспите сняг, беше отложено за 16 септември тази година, поради неявяване на защитника му, предава БНР.

Разследват собственика на бедстващите коне и за злоупотреба с евросредства

Това стана ясно на поредното съдебно заседание по процеса. Обвинението срещу 40-годишния фермер е за "нехуманно отношение към  гръбначни животни " и причиняване смъртта на 5. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 5000 лева санкции. 

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Разказ за изоставените коне в Осоговската планина

Разследването за изоставеното по-миналата зима стадо в Осоговската планина продължи месеци. Първоначално природозащитници обявиха, че под снега са починали от глад и в студа десетки коне. Накрая се оказа, че са само пет.  Фермерът е нарушил изискванията за откриване на животновъден обект в планината, проявил е и безхаберие  и нехуманно отношение към животните. За това му бяха съставени 5 административни акта  от областната агенция по храните по Закона за ветеринарномедицинската дейност за общо 10 000 лева, които той обжалва в съда. Санкцията му вече е намалена на 2000 лева, каза адвокатът му Вася Пешева. Същевременно стана ясно, че Пищалов продължава с действията си – гледа коне и крави.

Продължават ли десетки коне да бедстват в Осоговската планина?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.