Опасенията са обаче, че той ще изкриви резултатите

Доналд Тръмп се отказа от спорна идея, от която зависят както изборите в страната, така и стотици милиарди долари на данъкоплатците.

Президентът искаше в документите за предстоящото преброяване на населението, да се включи въпрос какво гражданство има всеки преброен. Преди няколко седмици Върховният съд отхвърли идеята на Доналд Тръмп. Но милиардерът заплашваше, че въпросът ще бъде включен в преброяването въпреки това.

В четвъртък вечерта Тръмп свика журналисти и обяви, че няма да има въпрос за гражданството в документите, но това не значело, че се отказва.

Съдът забрани на Тръмп да блокира потребители в Twitter

„Трябва да имаме достоверни данни колко граждани, временно пребиваващи и нелегални чужденци има в нашата стана”, заяви Доналд Тръмп.

Според експерти въпросът за гражданството вероятно щеше да изкриви резултатите от преброяването на населението. Много хора без американско гражданство нямаше да участват, страхувайки се от проблеми с имиграционните власти.

От резултатите от преброяването зависят неща като колко места в Конгреса получава всеки избирателен район, както и разпределението на стотиците милиарди федерална помощ, която се полага на отделните щати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.