"Бях длъжен да реагирам на такова изявление", обаче посочи сръбският външен министър

На недоразумението с българския премиер Бойко Борисов е сложена точка и в случая става дума за лоша интерпретация на негово изявление. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от БТА.

Борисов тушира напрежението със Сърбия за статута на Косово (ОБЗОР)

Дачич посочи, че е реагирал остро, когато медиите са предали, че Борисов предупреждава бъдещия шеф на европейската дипломация Жозеп Борел, който още не е избран, че не може да представлява позициите на Испания, а трябва да има предвид позицията на целия Европейски съюз, че Косово е независимо. "Такова изявление предполага, че ЕС е признал Косово, а в съюза няма консенсус за това, защото пет страни не са признали Косово. Аз бях длъжен да реагирам на такова изявление", каза Дачич за телевизия Пинк.

Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал

Той добави, че е поддържал това мнение, докато българският външен министър Екатерина Захариева не му обяснила, че Борисов всъщност е казал, че новият шеф на европейската дипломация трябва да има предвид и позицията на другите страни по въпроса за Косово, а не само позицията на своята страна Испания.

"Казах, че не желаем да разваляме отношенията с България, но ако някой е наш приятел, той трябва да има предвид колко е важно Косово за Сърбия. Борисов не говори за качеството на сиренето в Сърбия в процеса на преговори с ЕС, а за териториалната цялост на Сърбия", каза Дачич.

Той посочи още, че приятелите не "сипват сол в раната", която съществува, а проявяват разбиране един към друг, и Сърбия се отнася така към България. Що се отнася до бъдещия върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, Дачич каза, че той трябва да се придържа към позицията на Съюза, която е неутралитет по отношение на статута на Косово, и да го отбелязва със звездичка и бележка под линия, което значи, че не е признато като държава, а представлява територия. Той заяви още, че Прищина третира несериозно всички подписани документи и за това свидетелства фактът, че косовските представители не са се появили на неотдавнашната среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в Сараево, защото организаторите са ги представили не като държава, а със звездичка и бележка под линия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.