Това е първата от шест атомни щурмови подводници, които са многоцелеви и по-трудно откриваеми

На церемония в Шербур (Северозападна Франция) президентът Еманюел Макрон официално пусна на вода новата френска атомна подводница "Сюфрен" - първата от шест атомни щурмови подводници, които са многоцелеви и по-трудно откриваеми, съобщава БТА.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът пусна на вода 90-метровата подводница пред 700 гости, придружен от двама служители на корабостроителната компания "Навал груп" и двама членове на екипажа на съда.
На церемонията присъства австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс, чиято страна купи 12 от тези подводници от клас "Баракуда" в конвенционалната им версия с дизелово-електрическо задвижване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред гостите имаше няколко чуждестранни делегации. На събитието присъстваше и бившият френски премиер и бивш кмет на Шербур Бернар Казньов. Държавният глава се срещна с членове на екипажа и производствените екипи. Той разгледа и помещенията за екипажа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Подводниците от клас "Баракуда" заменят предишно поколение съдове от клас "Рюби" ("Рубин"). "Сюфрен" може да плава напълно автономно 70 дни (при 45 за "Рюби") на дълбочина 350 м. Освен противокорабни ракети и нови торпеда, подводницата ще носи крилати ракети (MdCN) с обсег 1000 км и ще може да разполага специални сили, използващи подводен скутер. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.