Документът е ратифициран от 23 страни

Швеция няма да подпише Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия, но ще поиска статут на наблюдател, заяви шведският външен министър Маргот Валстрьом, цитирана от БТА. 

В Риксдага (парламента) няма необходимото мнозинство, за да бъде ратифицирано присъединяването на Швеция към договора, приет от Общото събрание на ООН преди две години, обясни Валстрьом. Освен това по въпроса има разногласия между министри, депутати и военни. Затова правителството засега няма да подписва договора и няма да го внася за ратифициране в парламента. 

ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война

По думите на Валстрьом в текста има много "непълноти", например по контрола и наблюдението на спазването му, а също липсва "ясна дефиниция на ядрените оръжия" и има "голям брой въпроси, на които трябва да бъде даден отговор". 

Маргот Валстрьом подчерта, че Швеция остава твърд привърженик на разоръжаването и ще продължи да работи за забраната на ядрените оръжия като наблюдател. От 2017 г. договорът е ратифициран от 23 страни. За влизането му в сила са необходими 50 ратификации. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.