За почти цялата страна днес важи "оранжев" и "жълт" код за обилни валежи

Студ, дъжд и дори сняг изненадаха цяла България точно в средата на юли. За почти цялата страна днес важи "оранжев" и "жълт" код за обилни валежи. Количеството дъжд на места надхвърли 60 литра на квадратен метър и доведе до малки наводнения.  А на връх Мусала заваля съвсем истински сняг.Количеството му е достатъчно голямо, за да направим снежен човек. необичайното време предизвика десетки коментари в социалните мрежи. Кадрите са от Facebook страницата на измервателната станция на върха. Автор е Захари Недялков.

Сняг през юли в Румъния (ВИДЕО)

Чешки туристи бяха разочаровани, че не са видели първенеца на балканския полустров."Много мъгливо, много облаци! Вали дъжд. На моменти виждахме ледени кристали във въздуха. Не беше хубаво за разходка", сподели един от тях.

Oт Планинската спасителна служба препоръчват на туристите да ходят само по маркировката. да не влизат в улеите, където има частично сняг, защото може да се подхлъзнат.  За други дъждът се оказа добре дошъл.

А в София се изляха големи количества дъжд. В Пловдив пороят, придружен с гръмотевици, наводни улици. най-критична беше ситуацията на Голямоконарско шосе, където под железопътния надлез водата стигна половин метър. В образувалото се езеро закъсаха няколко автомобила.  „Имаше да, нормално като всеки един дъждовен период в Пловдив има закъсали. Днес са 4-5 коли”, обясни Иван Николов.

ОПАСНО ВРЕМЕ: Порои и мълнии в неделя

Полицията спря движението. Влизащите от автомагистрала „Тракия” не можеха да стигнат до центъра на града и се наложи да заобикалят.  Наводни се и подлезът на Централната гара. Канализацията изби като гейзер и върна обратно водата, която заля десетки магазини. Паднали камъни по пътя Смолян-Девин затрудниха движението.  

В рубриката "Моята новина" ни изпратихте кадри на наводнението в Поморие. В морето край Несебър пък се изви торнадо. Необичайното за страната ни явление туристи наблюдаваха от плажа.

Сняг изненада туристите в морски курорт в Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.