Пленумът на ВСС ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври

Започна битката за един от важните постове в държавата - този на главния прокурор. Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедурата единодушно.

„Добре известно е, че в битието си какво е бил досега - бил. Оттук - насетне нещата трябва да бъдат пълна независимост от страна на политическата власт”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВСС ВИЖТЕ ТУК

Номинации могат да правят най-малко трима членове на прокурорската колегия.

„За да не се случва едни и същи членове на прокурорската колегия да подкрепят по няколко кандидати”, обясни Даниела Машева, говорител на прокурорската колегия.

„Не виждам никаква логика да се направи избор заради самия избор. А изборът трябва да бъде съобразен с качествата на предложения кандидат или кандидати”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Какъв трябва да е наследникът на Цацаров и с какви правомощия?

И докато ВСС уточняваше какъв нов главен прокурор би избрал, от улицата се появиха първите номинации.

„Нашият кандидат е Бойко Атанасов и много се надяваме магистратите да се вслушат в нашия глас и в гласа на гражданите. Ние се надяваме на вятъра на промяната, който е повял”, заяви Татяна Христова, сдружение „Зелен "Младост”.

Пред  NOVA бившият прокурор, правосъден министър и вицепрезидент Маргарита Попова също коментира темата. 

„Номинациите за главен прокурор ще се обсъждат от Пленума на Висшия съдебен съвет в следващите му три заседания”, заяви Маргарита Попова.

Репортер: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.