297 минути битка, в която имаше от всичко по много

Финал за историята. Новак Джокович триумфира на турнира „Уимбълдън” след инфарктен двубой срещу Роджър Федерер. Швейцарецът беше на крачка да реши мача в своя полза, когато само една точка го делеше от спечелване на трофея.

Новак Джокович имаше удоволствието да вдигне купата на турнир от големия шлем за 16-ти път. Водят го Рафаел Надал с 18 и Роджър Федерер с 20 титли.

За своите 38 години, Федерер беше на косъм да се превърне в най-възрастния играч, печелил някога турнир от Големия шлем. Вместо това вписа името си в друг рекорд - за най-дълго продължил финал на „Уимбълдън”- цели 4 часа и 47 минути.

Предишния рекорд държеше финалът през 2008-ма, когато след 4 часа и 48 минути игра, Федерер отново загуби от Рафаел Надал.

Новак Джокович спечели титлата на турнира „Уимбълдън”

 297 минути двубой, в който имаше от всичко по много. Но само един, който си тръгва като победител. 

„Това беше може би най-вълнуващият ми финал или поне в топ три в моята кариера. И то срещу един от най-великите играчи на всички времена – Роджър, когото много уважавам”, каза Новак Джокович.

Другият ще трябва да приеме загубата. „Доволен съм от представянето си, но Новак, човече, беше велико”, заяви Роджър Федерер.

Всяка точка на двамата големи съпреживяват милиони пред малкия екран. Финала за българските зрители коментира Юлиан Стаматов – тенис шампион и треньор. Истинският двубой е не само на корта, но и със самия себе си, убеден е Юлиан. И именно силният характер е това, което отличава тримата големи - Федерер, Джокович и Надал от останалите звезди в тениса.

„Джокович е всепризнат специалист по тежките ситуации”, коментира тенисистът и спортен коментатор Юлиан Стаматов. 

Но на цената на сериозни усилия, минути след като вдигна купата,  Джокович призна, че в психологическо отношение, този мач е бил най-голямото предизвикателство в кариерата му.

„Обещах си едно нещо, когато излязох на корта – че трябва да остана спокоен и съсредоточен. Опитвах се да изиграя мача в главата си преди да изляза на корта. Винаги се опитвам да си представя себе си като победител. Мисля, че това ми дава сили”, сподели Джокович.

Федерер - Джокович е финалът на "Уимбълдън" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така сърбинът успя да обърне на практика загубен мач. Докато подкрепата на публиката беше по-скоро в полза на противника му. 

„Зрителите крещят: „Роджър”, а аз чувам „Новак”! Знам, че звучи глупаво, но е истина – опитвам се да убедя себе си, че е така”, добави Новак Джокович.

Федерер продължава да гледа напред към следващия голям турнир и следващия голям финал, в който може да счупи рекорда за най-възрастния тенисист, печелил някога титла от Големия шлем.

„Дадох всичко от себе си, надявам се да съм успял да накарам и хората до повярват, че на 37 още нищо не е съвсем загубено”, посочи Роджър Федерер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.