Темата коментира бившият министър на правосъдието Антон Станков

„Тази процедура ще бъде различна, защото в контекста на нашето съюзничество в ЕС и в НАТО,  изборът на главен прокурор ще бъде много сериозно наблюдаван. Тази битка ще бъде различна и от ракурса на създаването на новата европейска прокуратура. Не мисля, че ще бъде мръсна, но критериите към следващия главен прокурор ще бъдат много по-високи”. Това заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков относно предстоящия избор на обвинител номер 1.

По думите му президентът Румен Радев е дал сериозна заявка за прозрачност на избора, а главният прокурор Сотир Цацаров е поискал процедурата да започне навреме. „Мисля, че имаме всички предпоставки за прозрачна и ясна процедура”, каза още Станков.

Какъв трябва да е наследникът на Цацаров и с какви правомощия?

Относно възможността единствено прокурорската колегия да може да номинира кандидати за главен прокурор, той коментира: „Избирателното тяло е Висшият съдебен съвет. Нормално е прокурорската колегия да може да номинира. Така е по Конституция”.

„Проблем за мен е, че много често на забележките към съдебната система отговаряме със законодателни промени. Има девалвация на законодателството. Законите се променят през 2-3 месеца. Този път мисля, че не можем да се измъкнем с промени в законите. Персоната, която ще бъде следващия главен прокурор, не може да бъде светец. Той ще е човек със своята биография и възможности”, коментира Станков.

ВВС открива процедурата за избор на нов главен прокурор 

„За мен следващият главен прокурор трябва да има реформаторски нагласи. Той би могъл да инициира дискусия, която да изчерпи на теоретично ниво къде е мястото на прокуратурата – дали е в изпълнителната или в съдебната власт. Тези неща трябва да се изговорят и да се приключат”, категоричен беше Станков.

„Направи ми впечатление становището на Асоциацията на прокурорите, че искат новият избран да е професионалист от системата на прокуратурата. Досега няма такъв случай. Според мен, ако такъв човек бъде излъчен от средите на прокуратурата, той по-скоро ще е пазител на статуквото, а не реформатор. Следващият главен прокурор трябва да е реформатор”, смята бившият министър на правосъдието.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.