Коментира журналистът Ив Маму за в-к "Фигаро"

"Идваме на гроба на вашите големци, за да заклеймим кощунствата ви" - с такова обвинение близо 700 лица без документи, почти всички произхождащи от Субсахарска Африка, нахлуха в Пантеона в Париж на 12 юли. С продължилата няколко часа и приключила без изстъпления окупация те искаха да бъде узаконен статутът им, да получат подслон и среща с министър-председателя. Това пише в коментарна статия за в. "Фигаро" журналистът и писател Ив Маму, съобщава БТА.

Преди година 150 мигранти нахлуха в базиликата "Сен Дени", където са погребани френски крале, по същата причина: да разкритикуват миграционната политика на правителството. По онова време законът за предоставяне на убежище бе в процес на преразглеждане в Националното събрание с цел гарантиране на правото на близо 100 000 "бежанци" да получат помощи в очакване на обработването на молбите им за убежище, припомня авторът.

В двата случая демонстрантите бяха подкрепени от активисти на асоциации в помощ на мигрантите. Тези асоциации са ръководени от близки на партия "Непокорна Франция" и на Френската комунистическа партия, без да забравяме някои троцкистки организации. Редно е да се запитаме каква е стратегията на тези крайнолеви партии. Дали не опитват да създадат революционна ситуация, използвайки хора с предимно имигрантски произход? Или пък вършат работата на ислямистки организации (като "Мюсюлмански братя"), които след това с лекота ще установят контрол върху тези нови французи?, пише Маму. 

Стотици мигранти щурмуваха Пантеона в Париж (ВИДЕО)

Методите и реториката на активистите от Пантеона ("Франция продължава робството под друга форма", "Държавата и нейният расизъм" - цитати от пропагандна брошура, раздавана от три асоциации в помощ на мигрантите) пораждат въпроси, още повече че тези методи и тази реторика придобиват международни мащаби, пише още авторът. По същия начин действа Карола Ракете, германската капитанка на "хуманитарния" кораб "Сий уоч", която опитва със сила да стовари мигранти на пристанището в Лампедуза. Същото прави и Александрия Окасио-Кортес от Камарата на представителите в САЩ, която в края на юни обвини Доналд Тръмп, че изгражда "концентрационни лагери" за мигранти по границата. 

Политически митинг в Пантеона в името на правото на всички да се установят свободно във Франция не е насилствено действие във физическия смисъл на думата. Но нарушаването на правилата, които трябва да важат за всички, е недопустимо. Да лишиш врага от неговата система от ценности и представителство има само една функция: да го лишиш от всякакво оправдание да се защитава, казва в заключение Маму. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.