Това ще се случи за първи път след откриването му през 1922 г.

Дървеният саркофаг на фараона Тутанкамон за пръв път беше изпратен за реставрация от откриването му през 1922 г., предаде БТА. Досега той се намираше в гробницата на фараона в Луксор, Египет.

Генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири каза, че саркофагът, който хилядолетия наред не е напускал първоначалното си местонахождение, за пръв път ще бъде реставриран в специална лаборатория на Големия египетски музей, недалеч от пирамидите в Гиза. Уазири отбеляза, че решението за транспортирането на саркофага от Луксор в новия музей е взето от комисия по древноегипетските паметници.

Продадоха на търг бюст на Тутанкамон за 5 млн. лири

Работите по възстановяването на саркофага ще отнемат около 8 месеца.

„Доставеният в Кайро артефакт е сериозно повреден. Специалисти откриха цепнатини в горния му позлатен слой”, заяви директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан. Той допълни, че дървената конструкция на саркофага трябва да бъде укрепена. 

Транспортирането на безценния товар от Луксор премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори, той бе охраняван от полиция по пътя му до музея.

Египтоложка твърди, че е открила непозната кралица, властвала преди Тутанкамон

Дървеният саркофаг ще бъде изложен в Големия египетскимузей заедно с по-известните златни саркофази от „колекцията Тутанкамон”, които се съхраняват в Националния египетски музей на площад Тахрир в центъра на Кайро. Новата експозиция в музея на платото Гиза за пръв път ще обедини въпросните ценни експонати.

Мистерията "Тутанкамон": Нови версии за смъртта на фараона

Египтолози наричат „колекцията Тутанкамон” артефактите, открити от британския археолог Хауърд Картър (1874 - 1939) в неразграбената гробница на младия фараон Тутанкамон в Долината на царете, близо до град Луксор през 1922 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.