Премиерът съжали, че младежът сега ще бъде разследван, вместо привлечен да работи за държавата

Задържаният за пробива в НАП е образован и кадърен младеж, който просто е искал да докаже публично уменията си, стана ясно от коментара на премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Борисов не скри възхищението си от способностите на хакера и съжали, че не е бил привлечен по-рано да работи за държавата.

ГДБОП: Има задържан за хакерската атака срещу НАП

"Уникален е! Да докажеш, че имаш умения! Имаме уникални деца, защото той е младеж. Имаме истински вълшебници. Те са много млади и много кадърни. Такива киберзащити..., че ако той работи за държавата...!", възкликна министър-председателят в началото на правителственото заседание. Той коментира темата по повод отпуснатите на БАН 5 млн. "Образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите", заключи министър-председателят. 

Борисов съжали, че сега хакерът ще бъде разследван, вместо привлечен да работи за държавата. Той обърна внимание на финансовия министър Владислав Горанов да вдигне заплатите на такива IT специалисти, за да може хем да не вредят на държавата, хем да работят за системите на сигурността и службите. 

"Много е важно за такива хора, като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения", смята премиерът.

"Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Неслучайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите. Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво", разсъждава пред министрите премиерът.

"За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честа на пагона го правят. Така че, и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха сутринта - просто е уникален този хакер“, за пореден път Борисов изказа изумление и възхита от способностите на арестувания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.