От общината признаха, че все още търсят решение на проблема

Коли - на сантиметри от плажуващите туристи в Балчик. Въпреки че алеята край морето е предвидена за пешеходна зона, всеки ден там се движат и паркират десетки автомобили.

Заради хубавия и равен път ремонтираният в края на юни участък от крайбрежната алея на Балчик привлича не само повече туристи, но и повече автомобили, а това създава риск за пешеходци и велосипедисти. От общината признаха, че все още търсят решение на проблема и как точно да ограничат достъпа на коли до плажа.

Бум на хепатит край морето

Въпреки, че близо до морския бряг има голям безплатен паркинг, плажуващи като Андреана предпочитат да не вървят пеша до шезлонга. „Ако никой не е с кола, ще бъда и аз без кола, но след като го правят, много ще е тъпо аз да съм без, а те със. Докато те идват с кола и аз ще идвам”, каза Андреана Ценова.

От автомобилния трафик се оплакват и собствениците на заведения на плажа, които сами са поставили ограничители за паркиране. “Имаме случаи, когато идват хора, които спират колата, свалят си плажни принадлежности и застават до нея - не гледат гледката на морето, а си гледат точно колата”, коментира Ленко Жеков - управител на заведение.

Най-големите проблеми с трафика се създават през почивните дни, твърдят местните, тъй като много младоженци искат да се венчаят в Двореца в ботаническата градина, а за по-близо част от гостите паркират на пешеходната зона.

От общината са дали срок от седмица на представителите на бизнеса и собствениците на имоти да предложат сами вариант, в който да се регулира движението.

Руски туристки намериха писмо в бутилка край Ропотамо

„В противен случай другата мярка, която общината би могла да предложи е затваряне на алеята за достъп на автомобили в светлата част на денонощието, както е в останалите четири участъка”, каза зам.-кмет на община Балчик Димитрин Димитров.

„За мен решението е зареждането да става до определен час, а гостите на хотела да си имат + пропуск, с който да си влизат и да си ползват услугата”, коментира Ленко Жеков, управител на заведение.

По-малко от месец след ремонта щетите върху алеята вече са видими. Съборени са седем улични стълба и на места бордюрът е разрушен. За щастие до момента няма инциденти с пешеходци.

От общината обещаха, че решение на проблема ще има най-късно в края на следващата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.