Опитите с маймуни са дали обнадеждаващи резултати

Нова ваксина срещу вируса ХИВ започва тестове върху хора, с надежда да бъде открито лекарство срещу болестта, пишат " Дейли стар и БГНЕС.

Откакто преди почти 40 години започна епидемията на вируса ХИВ, който предизвиква СПИН, едва четири ваксини са стигали до етап да бъдат тествани върху хора. Нито една от тях не се оказа ефективна.

Новата ваксина използва форма на цитомегаловирус от семейството на херпесните вируси (CMV). Той е отслабен, за да не зарази пациента тежко.

Инжекциите успели да унищожат имунодефицитния вирус, който е еквивалент на ХИВ при маймуните в 16 от 27 заразени макака.

"Резултатите дават потенциално важно вникване в дизайна на базираната върху CMV ваксина за хора", казва професор Клаус Фрюх, който е сред ръководителите на изследването.

"Значително отслабихме CMV, но пак имахме същата имунна реакция както при версията на ваксината, разработена за животни.", казва Фрюх.

Вирусът CMV може да бъде опасен за хората, особено тези с отслабена имунна система. При бременни жени той може да доведе до увреждания на плода.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.